top of page
Caută
Poza scriitoruluiElena Iozsa - Consilier Life Care

Ce este acidul folic?

Actualizată în: 13 sept. 2020


Acidul folic (vitamina B9) aparține complexului de vitamine B si are rol in prevenirea anomaliilor congenitale si in funcționarea sistemului nervos.

Acidul folic este o forma solubila in apa a vitaminei B. Inca din anul 1998, alimente precum cerealele, painea, pastele si nu numai, au fost fortificate (imbogatite) cu acid folic.

Proprietatile acidului folic

Acidul folic este esential pentru producerea globulelor rosii, dar si pentru repararea ADN-ului si a ARN-ului, și:

• Contribuie la divizarea si multiplicarea celulara

• Contribuie la mentinerea sanatatii cerebrale

• Mentine auzul ascutit in ciuda procesului natural de imbatranire.

Acidul folic este in mod deosebit important pentru femeile insarcinate, avand o multime de efecte benefice pentru mama, dar mai ales pentru fat pentru prevenirea malformatiilor congenitale.

Cauze ale carentei de acid folic

Alimentatia dezechilibrată, Absorbtia deficitara cauzata de anumite afectiuni, Perioada de sarcina si alaptare, Alcoolismul si fumatul

Alimente ce contin acid folic

Sparanghel, Broccoli, Varza de Bruxelles, Conopida, Gălbenusul, Fructele, in special papaya sau kiwi, dar si portocalele, Mazărea, Spanacul, Semintele de floarea soarelui

Doza zilnică recomandată de acid folic

Pentru tratarea deficitului de acid folic, de exemplu, doza standard este de 250 micrograme la 1 miligram/ pe zi. Pentru femeile insarcinate, insa, se recomanda 400 mcg de acid folic pe zi, sub forma de supliment alimentar.




5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page